Hånd, Proteseoperasjon håndledd

Proteseoperasjon håndledd

Ved artrose i håndledd og sterke smerter kan operasjon med protese i håndleddet gi lindring av smerte og opprettholdt bevegelse i håndleddet. MHH tilbyr som et av to sykehus i Norge vurdering for og innsettelse av protese i håndledd.

Årsaken til artrose i håndleddet kan være tidligere brudd, båndskader eller leddgikt. 

I mange tilfeller er konservativ behandling med avlastning av leddet og smertestillende tilstrekkelig behandling av artrose i håndleddet. En god ortose/skinne som støtter håndleddet kan dempe plagene. Videre gjelder det å unngå overbelastninger, samtidig som en viss fysisk aktivitet bør opprettholdes for å unngå at leddet mister bevegelighet og stivner.

Medikamentell behandling i form av smertestillende og såkalte NSAIDS kan gi lindrende hjelp. Som regel vil det bare være behov for medisiner i korte perioder, f.eks. etter belastninger.

Dersom konservativ behandling ikke har tilfredsstillende effekt så kan det være aktuelt med proteseinnsettelse i håndleddet med kirurgi. 

Før

​Forberedelser før operasjon

Når det er klart at du skal opereres, skal du gjennom noen forberedelser. For å være mest mulig forberedt og for å unngå komplikasjoner er det er viktig at du setter deg inn i hva du skal gjøre før operasjonen.
 

Under operasjon

Operasjonen skjer som regel i narkose med lokalbedøvelse eller med bedøvelse av armen fra nakken og ut. Det betyr at du vil sove under operasjonen.

Under operasjonen fjerner kirurgen ødelagte leddflater og bein i håndroten og setter håndleddsprotese som erstatning for håndleddet.  

Sist oppdatert 31.05.2024