Hånd, Dupuytrens kontraktur, operasjon
Ved Dupuytrens kontraktur blir bindevevshinnen i håndflaten tykkere og lager harde knuter og strenger under huden. Tilstanden er mest vanlig i Norden og kalles ofte «vikingfinger». Årsaken er ukjent, men det er ofte arvelig.
Diagnosen blir stilt ut fra sykehistorie med årsaker og symptomer, og legens undersøkelse. Vanligvis blir ikke ømme knuter i håndflaten behandlet i tidlig fase, for det kan påskynde sykdomsprosessen. Dersom sykdommen gir funksjonstap og leddene stivner, kan det være aktuelt med operasjon.
Utredning hos fastlege
Det er i stor grad fastlegen som står for utredning av tilstanden.
Konservativ behandling
I tidlig fase av sykdommen kan fastlegen henvise til ergoterapeut for å lage en nattskinne som kan bidra til å bremse utviklingen av sykdommen noe, i tillegg til forsiktige tøyning av bindevevsstrengene i håndflaten, men sannsynligvis stanser ikke dette utviklingen.
Henvisning og vurdering
Vurdering hos ortoped
Fastlegen kan henvise deg til ortoped for videre utredning. Spesialisten vil undersøke hånden og sammen med deg gå gjennom symptomer og den utredningen som allerede er gjort. Du vil få informasjon om hvilken behandling som kan være aktuell for deg og hvilke komplikasjoner som kan oppstå. For pasienter med moderate plager kan behandling med å ryke strengene med nåler være aktuelt.
Les mer om nålebehandling av Dupuytrens kontraktur
For pasienter med store og vedvarende plager kan operasjon være aktuelt.
Før
Det er ikke store forberedelser før denne operasjonen.
Dersom du bruker blodfortynnende medisiner må det avklareres med oss. Det er svært viktig at du ikke slutter med disse på egenhånd. Du vil få videre informasjon om fra oss om dette.
Under
Operasjonen utføres dagkirurgisk. Det betyr at du møter på sykehuset og reiser hjem samme dag som operasjonen blir utført.
Under operasjonen blir de harde strengene eller knutene i den fortykkede bindevevshinnen fjernet slik at fingrene kan strekkes ut. Operasjonen kan ta fra 30 minutter til tre timer og gjøres i lokalbedøvelse eller narkose, avhengig av hvor omfattende inngrepet er. Noen ganger er det nødvendig med hudtransplantasjon dersom huden har blitt veldig stram.
Du får en myk bandasje som gir lett trykk eller en gips på hånden og de opererte fingrene. Vanligvis kan du reise hjem samme dag.
Etter
Vær oppmerksom
Det er alltid en risiko for at noe av følelsen i fingeren kan bli nedsatt i en kortere eller lengre periode etter operasjon. Dersom fingeren har blitt bøyd over lang tid kan det være vanskelig å få rettet den helt ut. Det er også en risiko for at tilstanden kan komme tilbake igjen.
Kontakt
Martina Hansens Hospital
Dagkirurgisk enhet
Oppmøtested
Mottaksområde for dagkirurgi ligger i 4. etasje. Ved oppmøte skal du gå inn hovedinngangen og melde deg i resepsjonen. Deretter kan du ta til venstre forbi resepsjonen. Omtrent 20 meter inn i korridoren tar du til venstre og tar heisen opp til 4. etasje. Inngangen til dagkirurgisk enhet finner du til venstre når du går ut av heisen.Martina Hansens Hospital
Dønskiveien 8, 1346 Gjettum