Revmatolog vil starte behandling tilpasset din sykdom. Sykdomsforløpet er variabelt over tid og mellom ulike pasienter. Det er naturlig at du blir tatt med på råd om hvilken behandling som er best for deg. Målet med behandlingen er å oppnå lavest mulig sykdomsaktivitet og forhindre skader på indre organer.
Medikamentell behandling
SLE kan behandles med ulike medisiner. Hvilken behandling som er aktuell vil variere fra person til person, avhengig av hvilket organ som er hardest rammet av sykdommen. De mest brukte medikamentene er følgende:
- Paracetamol bør foretrekkes som smertestillende middel
- Betennelsesdempende midler (NSAIDs) kan benyttes ved leddsmerter, men bør ikke brukes ved nyrebetennelse.
- Plaquenil (hydroksyklorokin): Dette er en antimalaria-medisin som har vist god effekt ved SLE. Plaquenil reduserer også risiko for tilbakefall av sykdommen.
- Prednisolon (kortison) i tablettform brukes ofte ved aktiv sykdom, i tillegg til andre medisiner.
- Kremer og salver brukes mot utslett.
- Biologisk legemiddel og andre immundempende medisiner vurderes ved høy sykdomsaktivitet.
Egenbehandling
Unngå soling og bruk alltid solbeskyttelse. Ultrafiolett lys kan føre til tilbakefall eller forverring av sykdommen. Det er derfor viktig at du verner deg godt mot solen ved å holde deg i skyggen, og bruke solkrem med høy faktor.
Det er også viktig at du forebygger hjerte-karsykdommer med mosjon, sunne kost- og drikkevaner. Unngå røyking, da det kan ha negativ innvirkning på sykdommen.
SLE og graviditet
Da SLE kan øke risiko for komplikasjoner under graviditet, er det viktig at graviditet blir planlagt i en rolig fase av sykdommen, og i samråd med din revmatolog. Du får god veiledning og oppfølgning av revmatolog før, under og etter graviditet.