Urinsyregikt kan både behandles og forebygges av legemidler, det finnes også flere kost- og livsstilsråd du kan følge selv.
Forebygge og behandle anfall
Redusere risiko
For å forebygge anfall kan du forsøke å redusere inntak av mat, drikke og medisiner som øker risiko for anfall. Økt inntak av alkohol, sukkerholdig drikke, rødt kjøtt og innmat øker risikoen for anfall med urinsyregikt. Det samme gjelder medikamenter som inneholder salisylsyre, som Albyl-E og vanndrivende medisiner. Se mer under kost- og livstilsråd under.
Forebyggende medisiner
Dersom man har flere enn to anfall med urinsyregikt i året, eller om man har urinsyregikt med tofi, kan det være aktuelt med forebyggende behandling for å hindre nye anfall. Slik behandling har som mål å redusere urinsyrenivået i blodet. Eksempel på slike medikamenter er allopurinol og probenecid. Urinsyrenivået må være stabilt lavt over lang tid for at urinsyrekrystallene skal løse seg opp. Når alle krystallene er borte, vil du ikke lenger kunne få anfall. Det er derfor viktig at du er tålmodig og at du tar medisinene hver eneste dag. De første 3-6 månedene etter oppstart av urinsyresenkende behandling kan man oppleve økt risiko for akutte anfall med urinsyregikt. Man benytter derfor ofte kolkisin, NSAIDs eller Prednisolon som tilleggsbehandling disse månedene.
De forebyggende medisinene må tas over lang tid, og har ulike bivirkninger, du må derfor vurdere i hvilken grad sykdommen plager deg, sammenlignet med det å ta medisinene.
Betennelsesdembende medisiner
Akutte anfall med urinsyregikt blir ofte behandlet effektivt med betennelsesdempende medisin i form av NSAIDs (for eksempel Naproxen eller Voltaren). Medisinen kolkisin kan være effektiv om man starter behandling helt tidlig i anfallet. Prednisolon blir brukt, særlig om man ikke tåler behandling med NSAIDs. Kortisoninjeksjoner i vonde ledd er aktuelt, særlig ved affeksjon i ett eller få ledd. Dette er en behandling som de fleste tolererer godt.
Kost- og livsstilsråd ved urinsyregikt
Urinsyresenkende tiltak
Sykdommen kan behandles med kost/livsstilstiltak og om nødvendig urinsyresenkende medisin. Urinsyreproduksjonen avtar ved hjelp av purinfattig kost/drikke og redusert inntak av sukker, mens urinsyreutskillelsen øker ved bruk av magre meieriprodukter, alkoholrestriksjon og livsstilstiltak som i tillegg anbefales mot overvekt, forhøyet kolesterol, sukkersyke og høyt blodtrykk. Svært mange med en slik kombinasjon av sykdommer, også kjent som metabolsk syndrom, vil i tillegg utvikle urinsyregikt.
Kostholdsanbefalinger
Det er viktig å unngå matvarer med høyt innhold av puriner. Moderat purinrike produkter kan benyttes i begrenset omfang, erter, bønner, blomkål og brokkoli fritt. Bruken av sukker bør reduseres mest mulig, og ikke erstattes med fruktose som søtningsmiddel.
Alkohol reduserer urinsyreutskillelsen i nyrene, i tillegg til at øl også øker urinsyreproduksjonen ved sitt innhold av puriner. Øl gir således mest urinsyrestigning av alle alkoholiske drikkevarer, og frarådes ved urinsyregikt. Moderat forbruk av vin synes derimot ikke å påvirke urinsyrenivået i nevneverdig grad.
Fedme og fasting hemmer urinsyreutskillelsen via ulike mekanismer, mens langsom reduksjon av overvekt har en motsatt effekt. Det er ellers kjent at magre meieriprodukter, rikelig væskeinntak og C-vitaminer gir økt urinsyreutskillelse i nyrene. Vektreduksjon anbefales ved overvekt. Rikelig væskeinntak vil hjelpe nyrene å skille ut urinsyren.
Mat- og drikkevarer med høyt innhold av puriner:
- Innmat fra dyr og fisk
- Rødt kjøtt
- Skalldyr (muslinger, kreps, reker, krabbe, rogn)
- Fisk (brisling ansjos, sild, makrell)
- Øl
Matvarer med moderat innhold av puriner:
- Fisk med unntak av ovennevnte arter
- Hvitt kjøtt
- Bønner, erter, sopp, spinat, blomkål, brokkoli, avocado, asparges
- Peanøtter, cashewnøtter
Matvarer med lavt innhold av puriner:
- Grønnsaker med unntak av ovennevnte arter, poteter, frukt og urter
- Brød og kornprodukter
- Egg
- Meieriprodukter
- Smør, margarin og olje
- Nøtter (med unntak av de som er nevnt over)
- Oliven
- Kaffe, te
Målsetting
Ethvert tiltak rettet mot urinsyregikt har til hensikt å bli kvitt leddbetennelsen eller den toføse knutedannelsen som inneholder urinsyrekrystaller. Dersom det lykkes å redusere urinsyrekonsentrasjonen i blodet til å ligge stabilt under 360 µmol/l (300 µmol/l ved tofi), vil urinsyrekrystallene sakte løses opp og forsvinne. Purinfattig kost gir alene max 15 % (ca 60 µmol/l) urinsyrereduksjon, men med tillegg av andre livsstilsendringer er det mulig å oppnå en ekstra urinsyresenkende effekt.
Urinsyregikt forårsaket av lett til moderat urinsyreforhøyelse vil i mange tilfeller respondere tilstrekkelig på kost- og livsstilsendringer, uten noen urinsyresenkende medisin. Men slike tiltak gir alltid en jevnere urinsyrekonsentrasjon, som i seg selv bidrar til å redusere betennelsesaktiviteten i leddene.