Behandling

Videokonsultasjon på Confrere

Ved konsultasjoner hvor fysisk undersøkelse ikke er nødvendig, kan du få tilbud om å bruke videokonsultasjon. Vi benytter "Confrere" som er en løsning som tilbyr videokonsultasjoner mellom pasient og helsepersonell. På denne siden finner du det du trenger for å koble deg opp og delta i videokonsultasjon med behandleren din.

Løsningen er beregnet for at du som pasient kan bruke din egen pc/smarttelefon/nettbrett for å gjennomføre en sikker samtale med helsepersonell ved bruk av video, uten å måtte komme til sykehuset.

Den store fordelen med videokonsultasjon er at du slipper å dra til sykehuset når det ikke er nødvendig. Ved behov for undersøkelse eller inngrep, må du til sykehuset. 

Ikke alle våre avdelinger tilbyr videokonsultasjoner enda. Du kan ringe til avdelingen eller spør behandleren din om neste konsultasjon kan gjøres på video. 

Behandler må ha muntlig samtykke fra deg for å kunne benytte videokonsultasjoner. Samtykket blir dokumentert, og du kan trekke det tilbake når som helst, og uten å måtte oppgi årsak, uten at det går ut over behandlingen din. For å trekke tilbake ditt samtykke, kontakt sekretær ved poliklinikken der du skal ha videokonsultasjonen.

Du må også oppgi e-postadressen din slik at vi kan sende deg innkalling til videokonsultasjonen.

 1. Du må ha en mobiltelefon, nettbrett, bærbar PC eller stasjonær PC som har både kamera og mikrofon.
 2. Smarttelefon/nettbrett kan være mer fleksibelt å bruke hvis du ønsker å vise frem et spesielt område på kroppen (f. eks. utslett, hevelser og lignende) til din behandler, mens videokonsultasjonen pågår. For å få bedre lyd og unngå ekko, anbefaler vi det at du benytter høretelefoner/headset.
 3. Du må være koblet til internett. Internettforbindelsen må være stabil (WIFI/4G). Dersom du bruker 4G må du være oppmerksom på at videosamtaler kan bruke en del mobildata. Vi anbefaler bruk av Wifi der det er mulig.
Confrere kan fungere gjennom VPN/hjemmekontorløsninger, men i noen tilfeller kan det være tekniske utfordringer med lyd og bilde bruk av slike løsninger.


Videokonsultasjoner er sidestilt med fysisk oppmøte hos behandler. Du mottar faktura for egenandelen som ved fysisk oppmøte. 


På samme måte som ved fysisk oppmøte, vil Helsepersonellovens og Pasientrettighetslovens regler om taushetsplikt være styrende for videokonsultasjonen og behandling av informasjon under samtalen. Relevante og nødvendige helseopplysninger blir journalført på lik linje som om samtalen foregår ansikt til ansikt eller per telefon. Før

Forberedelser

Det er viktig at du har gjort deg kjent med utstyret du skal bruke i god tid før første videokonsultasjon. Vi anbefaler at du benytter mobil eller nettbrett dersom du har mulighet til det. 

Uavhengig av om du skal benytte mobil, nettbrett eller bærbar PC, anbefaler vi at du leser nøye gjennom all informasjon nedenfor om hvordan du får tilgang og hvordan du kobler deg til samtalen med behandler.

Tips - Sørg for at PC, nettbrett eller mobil er tilkoblet strøm eller at batteriet er fulladet og at du sitter i et stille rom, med god belysning. 

Invitasjon til videokonsultasjon

Du får invitasjon til videokonsultasjon fra din behandler via:

 1. En lenke til nettadresse som du får i innkallingsbrevet ditt, eller
 2. SMS eller e-post med lenke til videokonsultasjonen

 • Skriv inn nettadressen fra innkallingsbrevet i din webleser på pc, nettbrett eller smarttelefon
 • Følg instruksjonene under (se Instruksjoner for tilkobling)

 • Du mottar en SMS eller e-post med lenke til videokonsultasjonen
 • Trykk på lenken og følg instruksjonene under (se Instruksjoner for tilkobling)


 
Instruksjoner for tilkobling

Etter du har trykket på lenken til nettadressen du har fått i innkallingsbrevet eller via SMS/epost skal du:
 1. Trykke på navnet til din behandler
 2. Skriv inn ditt navn og telefonnummer
 3. Trykk deretter på knappen "Neste"
 4. Bekreft så din identitet ved å velge enten BankID eller BankID på mobil og følg de vanlige instruksene som tilhører. Når identiteten din er bekreftet kommer neste bilde opp.

Etter du har bekreftet identiteten din får du opp et bilde hvor du kan trykke på knappen «Gi tilgang til kamera og mikrofon», slik at behandleren din kan se og høre deg.

Du vil så få opp tre spørsmål hvor du må svare enten ja eller nei;
 1. Kamera - kan du du se deg selv? Trykk "Ja" eller «Nei"
 2. Høyttaler - kan du høre ringetonen? Trykk "Ja" eller "Nei"
 3. Mikrofonen din fungerer (her må du selv snakke for å få opp lydsignaler på skjermen – sjekk at lydsignalene vises når du snakker)

Etter du har valgt kamera og mikrofoninnstillinger trykker du på knappen "Neste". Løsningen vil da teste nettverk ditt. Vent til du får opp beskjeden «Nettverket ditt er bra».
 
Les under avsnittet Problemer og feilmeldinger, dersom du får om en av disse tre beskjedene;
 • Nettverket ditt er for dårlig for videosamtaler
 • Nettverket ditt blokkerer videosamtaler
 • Nettverket ditt kan forbedres
 

Etter du har fått bekreftet at nettverket er bra så trykker du på knappen "Jeg er klar, gi beskjed til [navn på din behandler]". Du vil nå få opp teksten "Din behandler vil ta deg i mot så snart som mulig". Hold vinduet åpent til din behandler tar kontakt.
Trykk på knappen "Aksepter samtale".

Nederst i vinduet har du fire symboler du kan bruke ved behov:
 • Snu kamera
 • Skru av kamera
 • Avslutt samtale
 • Skru av mikrofon
Under

Konsultasjonen gjennomføres som om samtalen foregikk ansikt til ansikt på sykehuset. Ved oppstart er det viktig at alle presenterer seg. Dersom du har en venn/pårørende tilstede under samtalen, er det viktig at vedkommende blir presentert og er synlig for behandleren.

Problemer med å koble deg til 

Dersom du ikke klarer å logge deg på løsningen ber vi om at du tar kontakt med avdelingen på telefonnummeret som er oppgitt i innkallingsbrevet ditt.

Dårlig nettverk eller mister forbindelse

Dersom du har dårlig nettverk ved tilkobling eller mister forbindelse underveis i samtalen kan behandler prøve et av to alternativer:

 • Behandler vil forsøke å invitere deg til en ny samtale
 • Behandler vil ta kontakt med deg på telefon

Følg instruksjonene på skjermen dersom du får opp en av de tre følgende beskjedene når du tester ditt nettverk:

 • Nettverket ditt er for dårlig for videosamtaler
 • Nettverket ditt blokkerer videosamtaler
 • Nettverket ditt kan forbedres

Jeg hører ikke behandler

Skru opp lydnivået på enheten du bruker. Dette gjøres på litt forskjellige måter avhengig av hvilken enhet du benytter. Se etter høyttaler-ikon på skjermen din. På mobiltelefon er volumreguleringen som oftest på siden av mobilen. 

Kameraet viser ikke meg, men viser bildet i rommet jeg sitter i

Du har trolig aktivert hovedkameraet på mobilen. Trykk en plass på skjermen og velg kameraikonet oppe til høyre for å skifte kameraet du viser.

Jeg er tilkoblet WIFI, men får ikke aktivert kameraet

Du er trolig tilkoblet et offentlig nettverk med sikkerhetsinnstillinger som gjør at du dessverre ikke får opp video.

Andre feilmeldinger

Hvis du mottar andre feilmeldinger eller utfordringer tilknyttet løsningen, kan du ta kontakt med kundeservice i Confrere. Trykk da på knappen "Kontakt kundeservice".
Etter

Avslutte samtale

Når samtalen er over trykk på "Avslutt samtale". Etter at samtalen er avsluttet vil du få opp spørsmålet "Hvordan var kvaliteten på lyd og bilde i samtalen?". Velg det alternativet som passer best for deg.

Trykk på knappen "Send tilbakemelding" og lukk nettleseren.

Du mottar faktura for eventuell egenandel som ved fysisk oppmøte.