Målet med forskningsprosjektet
- Å undersøke effekten av et tre måneders enkelt håndtreningsprogram sammenlignet med “treatment as usual”, det vil si ingen håndtrening.
- Å få svar på om de som hadde trent klarte å utføre daglige gjøremål lettere, og om de har fått bedre håndkraft, leddbevegelighet og mindre smerter i hendene.
Metode
I denne blindede, randomiserte kontrollerte studien ble 80 kvinner med håndartrose inkludert. 40 kvinner fikk informasjon og instruksjon i håndøvelser (behandlingsgruppe), og 40 kvinner fikk kun informasjon (kontrollgruppe).
Håndtreningsprogrammet inkluderte 5 øvelser: Tre for å vedlikeholde/øke bevegelse i fingerleddene og for å bevare tommelens åpningsgrep, en øvelse for å styrke tommelens strekkemuskulatur, samt øke stabiliteten i tommelen, og en øvelse for å øke håndkraft.
Etter hver treningsøkt noterte deltakerne følgende i en dagbok:
Dato, hvor lenge de hadde trent og smerte etter trening, og ble fulgt opp med 8 telefonoppringninger fra terapeut i løpet av prosjektperioden.
Hoved-utfallsmål var aktivitets-utførelse målt med the Patient Specific Functional Scale (PSFS) på en 0-10 skala (10= ingen problemer), der deltakerne selv beskrev inntil 5 aktivitetsproblemer.
Sekundære utfallsmål inkluderte tretthet, håndkraft, leddbevegelighet og smerte. Utfallsmål ble registrert ved oppstart og etter tre mnd. Spesielle analysemetoder ble benyttet for å måle forskjellene mellom gruppene etter 3 mnd. oppfølging.
Resultater
Median antall treningsøkter i treningsgruppen var 37 og tidsbruk pr. gang var 24 minutter. Håndtrening medførte signifikant forbedring i PSFS-score (forskjeller mellom gruppene lik 1.4, p<0.001). Videre hadde deltagerne i treningsgruppen signifikante forbedringer i tretthet, (gjennomsnittlig forskjell mellom gruppene -1.1, p=0.05), leddsmerte (-1.1, p=0.02), håndkraft i høyre (53.5 N, p<0.001) og venstre hånd (44.6 N, p<0.001), og i tommelens åpningsgrep i begge hender. Mens leddbevegelighet var stabilt i treningsgruppen var det en trend mot forverring i kontrollgruppen, med signifikant økning i knyttedefisitt på 5.4 mm i høyre hånd (p=0.009).
Konklusjon
Håndtrening er viktig og riktig behandling for personer med håndartrose!
Etter 3 måneder med regelmessig trening viste resultatene at man:
- Klarte å utføre daglige gjøremål bedre
- Hadde fått mye bedre håndkraft
- Hadde mindre smerter
- Følte seg mer opplagt
Resultatene viste også at for å opprettholde leddbevegelighet, må man trene regelmessig!
Hele forskningsartikkelen finner du på MBJ Journals:
https://ard.bmj.com/content/74/8/1501