Siden oppdateres fortløpende og ble sist oppdatert 19.01.2021.
Informasjon til pasienter og besøkende
Normal pasientaktivitet
Hospitalet har for tiden normal pasientaktivitet, med polikliniske avtaler og operasjoner. Hospitalet viderefører strenge rutiner for smittevern og å følger nasjonale råd og føringer.
Kapasiteten til klinikkene kan endre seg på kort tid avhengig av utviklingen av pandemien, tiltak og avtale med Vestre Viken HF.
Trygt å møte til timen din
Hospitalet oppfordrer alle som får satt opp timeavtale om å møte opp på timen sin, dersom de er friske og ikke er i karantene. Det skal være trygt å være pasient ved hospitalet. Det er innført gode tiltak for å redusere smitte.
Av hensyn til andre pasienter på venteliste er det viktig at du som får oppsatt time møter til timen din. Dersom timen ikke passer, du er syk eller er i karantene er det viktig at du tar kontakt med oss så raskt som mulig for å gi beskjed.
Mer om hvordan du kan endre eller avbestille time
Pasienter med revmatisk sykdom
Revmatologisk avdeling har ordinær pasientbehandling. Alle infusjonsbehandlinger og behandling av benskjørhet går som planlagt.
Bruk av antirevmatisk medisiner ved Covid-19 vaksine
Alle nåværende vaksiner mot COVID-19 er "ikke-levende", og kan trygt brukes av pasienter som har revmatisk sykdom og som bruker immundempende medisiner.
Vaksinene bør helst tas før oppstart med immundempende medisiner, når det er mulig. For pasienter som allerede står på immundempende medisiner, anbefalt det ikke å redusere/ta pause fra antirevmatisk medisinering ved vaksinering. Unntaket er ved behandling med rituximab hvor det må vurderes individuelt av revmatologen din ved hospitalet.
Veileder for pasienter med inflammatorisk revmatisk sykdom
Diakonhjemmet sykehus har utformet en veileder for pasienter med inflammatorisk revmatisk sykdom, slik som leddgikt, spondyloartritt og psoriasisartritt. Veilederen inneholder informasjon som er nyttig også for våre pasienter.
Telefonkonsultasjon
Klinikkene kan tilby telefonkonsultasjon i enkelte tilfeller, der fysisk oppmøte ikke er nødvendig eller mulig.
Hva du skal gjøre ved påvist eller mistanke om smitte av koronavirus?
Ikke møt på behandlingssted, hold deg hjemme
Hvis du er, eller tror du eller noen i din husstand kan være smittet av Covid-19, skal du ikke møte opp på sykehus eller andre behandlingssteder. Avbestill eller endre timer du ikke kan møte opp til
Kan du ikke møte til avtalt time ved ett av våre behandlingssteder må du ringe avdelingen og avlyse eller endre timen din. Nummeret finner du i innkallingsbrevet ditt eller du kan ringe
sentralbordet og be om å bli satt over til avdelingen.
Ring fastlegen din for oppfølging dersom du er syk
Er du syk eller ønsker å testes for koronaviruset kan du ringe fastlegen din for å avtale mulig testing og henvisning m.m. Får du ikke tak i fastlegen din kan du kontakte hjemkommunen din eller lokal legevakt.
Er du veldig eller akutt syk
Er du veldig syk kan du ringe legevaktnummeret: 116 117. Er du akutt syk og trenger øyeblikkelig hjelp, ring 113. Du skal ikke ringe 113 for spørsmål rundt koronavirus. 113 er reservert for akutt nødhjelp.Spørsmål om koronaviruset
Har du spørsmål om koronavirus som du ikke finner svar til på nett kan du ringe Helsedirektoratets informasjonstelefon: 815 55 015. Du kan lese mer om rutiner og status på FHI sine nettsider:
www.fhi.no eller på
helsenorge.no.
Pasienter som er frisk og som ikke er i karantene
Pasienter som ikke har luftveissymptomer og som ikke er i karantene, kan møte opp til timen som planlagt. Hvis det blir endringer eller vi må forskyve en time så tar vi kontakt med deg.
Pasienter som er i karantene pga. reise eller "nærkontakt"
Du kan bli pålagt karantene på grunn reise i visse land/regioner eller på grunn av "nærkontakt" med påvist smitte. Definisjon av "nærkontakt" og oppdaterte oversikt over land/regioner medfører karanteneplikt finner du på
fhi.no. Alle som blir definert som nærkontakter er omfattet av karanteneplikt. Karantenereglene gjelder uavhengig om du har symptomer eller ikke.
Reiseråd og områder og land som medfører karantene
Mer om innreisekarantene (fhi.no)
Mer om råd til nærkontakter og karantene for hustandsmedlemmerPasienter som er i karantene skal ikke oppsøke hospitalet frem til karanteneperioden er over. Er du usikker på om du kan møte opp til timen din ber vi deg ta
kontakt med oss for å avklare.
Pårørende, tolk og andre besøkende
For å redusere smittespredning i sykehuset er det innført generelt besøksstopp ved hospitalet. Det betyr at det som hovedreger er kun pasienter med planlagt time som får besøke hospitalet. Unntakene er:
- Barn inntil 18 år får ha med én pårørende inn på hospitalet. Pårørende til barn må avtale med avdelingen i forkant, senest dagen før og før helgen dersom timen er på en mandag.
- Offentlig godkjent tolk kan følge pasienter i tilfeller hvor dette er bestilt av hospitalet. Offentlig godkjent tolk må ta med seg dokumentasjon på bestilling av tolketjenesten.
- Er det særskilte situasjoner hvor pasienten har behov for følge av brukerstyrt personlig assistent/offentlig godkjent ledsager må avdelingen kontaktes for en vurdering.
Andre pårørende og besøkende får dessverre ikke adgang til hospitalet.
Forutsetninger
For å unngå unødig smittespredning har hospitalet strenge regler for pårørende til barn og andre offentlige godkjente ledsagere:
- Du må avtale med avdelingen senest dagen før du kommer. Du skal ikke møte opp uten avtale.
- Du kan ikke besøke hospitalet hvis du har luftveissymptomer eller er i pålagt karantene eller isolasjon. Det gjelder selv om du har negativt prøvesvar.
- Du kan ikke besøke hospitalet før 10 dager etter hjemkomst fra utlandet. Det gjelder alle land og regioner, selv om de ikke er omfattet av karanteneplikt. Dersom du har vært i land uten karanteneplikt og har testet deg skal du ikke møte opp før negativt prøvesvar foreligger.
- Du må gjennom adgangskontroll og smittekartlegges hver gang du besøker hospitalet.
- Utfør håndhygiene når du kommer og når du forlater sykehuset.
- Hold avstand til ansatte og pasienter. Hold minst 1 meter avstand, og helst 2 meter der det er mulig.
Adgangskontroll
Hospitalet har innført adgangskontroll og generelt besøksstopp. Som hovedreger kan kun pasienter med planlagt time får besøke hospitalet. Barn inntil 18 år får ha med én pårørende inn på hospitalet. Offentlig godkjent tolk kan følge pasienter i tilfeller hvor dette er bestilt av hospitalet. Les mer om adgangskontroll
Transport og midlertidig dekking av reise
Kan du kjøre selv, eller bli kjørt til behandling, oppfordrer Pasientreiser deg til å gjøre det. Hvis du kjører selv eller blir kjørt til behandling, får du nå dekket tilleggsutgifter, som parkering, bom og bilferge. Dette er en midlertidig endring som følge av koronaviruset, og gjelder for alle reiser over 10 kilometer hver vei.
Bruk av munnbind
Det er ikke påbudt at pasienter må bruke munnbind, men vi oppfordrer at pasienter bruker munnbind inne på hospitalet. Bruken av munnbind og annet beskyttelsesutstyr blir fortløpende vurdert ut ifra smittesituasjonen.
Mer om bruk av munnbind for pasienter
Informasjon til ansatte, studenter og innleie
Ansatte ved MHH følger råd og anbefalinger fra helsemyndighetene og folkehelseinstituttet. Retningslinjene gjelder også for studenter/lærlinger, hospitanter, innleid personell og lignende. Generell informasjon og råd finner du her på nettsiden. Nyheter og link til prosedyrer finner du på intranettsiden til sykehuset.
Reiseråd og karantenekrav
Karanteneregler og råd for smittevern ved reise oppdateres fortløpende, og før en eventuell utenlandsreise er det viktig at du setter deg inn i gjeldende regler. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er utarbeidet egne retningslinjer for ansatte i Helse Sør-Øst.
Se oppdatert informasjon på regjeringens nettsider:
https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/korona_info/id2691821 Se oppdatert kart fra FHI med status for de ulike landene:
https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/reiserad-knyttet-til-nytt-koronavirus-coronavirus/?term=&h=1 Felles føringer for ansatte som har vært på reise:
- Det anbefales å ta ferie i Norge i år.
- Ansatte, inklusive nyansatte og vikarer, som i løpet av de siste 10 dagene har vært i "røde" områder, har karanteneplikt.
- Ansatte som i løpet av de siste 10 dagene har vært i regioner og land utenfor Norge som ikke er omfattet av karanteneplikt ("gule områder"), bør informere arbeidsgiveren før de skal tilbake på jobb. Det anbefales at disse så snart som mulig bør testes én gang for SARS-CoV-2, og ikke ha pasientnært arbeid før negativ test foreligger.
- All reiseaktivitet til land/områder som er unntatt karanteneplikt, skjer på eget ansvar. Under de rådende forhold ber arbeidsgiver om at alle ansatte nøye vurderer både behovet for å reise og hvilke forholdsregler man bør ta når man velger å reise til de enkelte land/områder.
- Reiser til land/områder med forhøyet smitterisiko («røde» land/områder med karanteneplikt) frarådes. Dersom ansatte likevel mener at de har viktige grunner for å reise til slike land/områder, skal reisen først drøftes med nærmeste leder.
- Hvis ansatte velger å reise til «røde» land/områder med karanteneplikt, ber vi om at de på forhånd redegjøre for hvordan karantenetiden vil bli gjennomført slik at plikter og ansvar i arbeidsforholdet ikke rammes unødig. Karantenetiden er i dag på ti dager. Reisende som kommer til Norge fra utlandet kan gå ut av karantene etter tidligst dag sju dersom de tester negativt for covid-19 to ganger etter ankomst. Den første testen skal tas innen tre dager etter ankomst, den andre tidligst sju døgn etter ankomst.
- Karantenetiden skal primært planlegges som en del av feriefraværet. Dersom karantenetiden ikke inngår i det avtalte feriefraværet, må ansatte gå i karantene uten lønn (ulønnet permisjon). Det er reiserådene på utreisetidspunktet som er avgjørende for dette, det vil si at det gjelder reiser til "røde" land/områder på utreisetidspunktet.
Les mer om konsekvenser for utenlandsreiser (intranett)
- Hvis ansatte får luftveissymptomer etter en reise, innenlands eller utenlands, skal de testes for Sars-CoV-2 og holde seg hjemme til de er symptomfrie. Det oppfordres til testing selv ved milde symptomer eller vag mistanke om smitte.
Oversikt over land/regioner med karanteneplikt finner du på Folkehelseinstituttets nettstedDu finner Folkehelseinstituttets anbefaling for spesialisthelsetjenesten herDu kan følge med på Utenriksdepartementets info om reiser og koronavirusDu kan lese mer om reiseråd på helsenorge.noPå Helsedirekoratets nettsted kan du lese mer om karantenekravene i forbindelse med koronapandemienPå lovdata.no kan du lese forskriften om karantene for innreisende til Norge
Har du vært på utenlandsreise de siste 10 dager?
Har du vært i et land område som var eller ble «rødt» under reisen din har du karanteneplikt i 10 dager etter hjemkomst. Du kan tidligst gå ut av karantene etter dag sju dersom du tester negativt for covid-19 to ganger etter ankomst. Den første testen skal tas innen tre dager etter ankomst, den andre tidligst sju døgn etter ankomst.
Har du vært i regioner og land utenfor Norge som ikke er omfattet av karanteneplikt ("gule områder"), bør du informere arbeidsgiver før du skal tilbake på jobb. Det anbefales at disse så snart som mulig bør testes én gang for SARS-CoV-2, og ikke ha pasientnært arbeid før negativ test foreligger.
Mer om symptomer og testing av ansatte
Oversikt over grønne, gule og røde land finner du på Folkehelseinstituttets nettstedHar du vært i nærkontakt med smitte?
Karanteneplikten gjelder for alle som er definert som "nærkontakt" til en smittet person, og ikke bare hustandsmedlemmer. Du kan også bli pålagt karantene på grunn av innreise til Norge fra ulike land/regioner.
Les definisjon av tilfelle og nærkontakt (fhi.no)Les mer om hjemmekarantene og isolasjon (fhi.no)Skal du komme på jobb hvis andre i husstanden er i karantene?
Ansatte med familiemedlemmer i karantene skal komme på jobb som vanlig, selv om et husstandsmedlem har luftveisinfeksjon som ikke er testet for covid-19. Dette gjelder også helsepersonell. Tester et av dine husstandsmedlemmer positivt for covid-19 må du i karantene.
Symptomer og testing av ansatte
Alle ansatte med symptomer skal testes
Alle ansatte med luftveissymptomer skal testes og holde seg hjemme. Det gjelder også hvis du har lette symptomer som for eksempel forkjølelse eller vondt i halsen. Hold deg hjemme til du har mottatt negativt testresultat, og minimum ett døgn ett døgn etter at du er blitt symptomfri.
Mer om typiske symptomer på fhi.no
Hustandsmedlemmer er ikke i karantene, men skal være oppmerksom
Dine husstandsmedlemmer kan leve som vanlig og trenger ikke å være i karantene selv om du har symptomer, men de bør være ekstra oppmerksomme på egne symptomer.
Testtilbud for ansatte på MHH
Ansatte som har symptomer har tilbud om å bli testet lokalt på MHH. Det er et tilbud til deg som ansatt, men du kan også henvende deg til din fastlege eller hjemkommune for testing, hvis det er mer praktisk.
Ansatte som skal teste seg skal kontakte sin nærmeste leder som melder den ansatte til testing ved laboratoriet. Den ansatte kan ikke møte for testing uten at nærmeste leder har avtalt dette med laboratoriet.
Testing foregår utenfor ambulanseinngangen i et eget test-telt, kl. 09.00 hver morgen, mandag til fredag. Etter testing skal den ansatte dra hjem og vente til testen er negativ og frisk før de kan dra tilbake på jobb.
Tester du positivt skal du melde i fra til nærmeste leder og hygienesykepleier.
Ansatte om har økt risiko for alvorlig forløp
Råd til helsepersonell som selv kan ha økt risiko for alvorlig forløpArrangementer og møter
Restriksjoner ved arrangementer
Helsedirektoratet har med hjemmel i smittevernloven § 4-1 andre ledd vedtatt en rekke forbud og restriksjoner ved arrangementer. Alle arrangementer i regi av MHH skal følge krav og restriksjoner satt av helsemyndighetene. Hospitalet anbefaler at nødvendige arrangementer har så få deltakere som mulig.
Behovet for deltakelse på større arrangementer, særlig der hvor nøkkelpersonell i helsetjenesten samles, bør vurderes nøye opp mot den risiko det utgjør for beredskapen.
Alle møter skal gjennomføres som Skype-møter, med mindre det er spesielle grunner til å måtte møte fysisk. Hvis det skal holdes fysiske møter er det ikke anledning til å være mer enn 5 stykker samlet. Det skal være minimum 1 meter avstand mellom hver deltager.
Eksterne deltakere skal så langt det er mulig unngås. Annses det som nødvendig så skal de gå igjennom adgangskontroll og forholde seg til
retningslinjer for leverandører.
Krav og retningslinjer ved arrangementer finner ansatte på helsedirektoratet og folkehelseinstituttet sine nettsider. Her her ligger også informasjon om gode råd og tiltak ved arrangementer, møter og andre samlinger av grupper og mennesker:
Krav til arrangementer, grupperstørrelser og avstand (helsedirektoratet.no)
Spørsmål og svar om arrangementer (regjeringen.no)
Anbefalinger og krav ved arrangementer, samlinger og aktiviteter (fhi.no)
Planlegging og risikovurdering ved arrangementer (fhi.no)
Prosedyrer og nyheter
Du finner en oversikt over prosedyrer knyttet til hygiene og smittevern på Covid-19-siden på intranett. Der finner du også en oversikt over alle interne nyheter.
Intranett - Coronaviruset (Covid-19)Prosedyrer knyttet til hygiene og smittevern finner du i
EK-håndboken under kapittel F22 Hygiene.
Informasjon til Leverandører
Vi ber om at våre leverandører til enhver tid forholder seg til helsemyndighetenes anbefalinger på Folkehelseinstituttet og Helsenorge sine nettsider:
https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/https://helsenorge.no/koronavirus
Retningslinjer for leverandører
Martina Hansens Hospital praktiserer strenge smittevernrutiner. Leverandører og servicepersonell skal registrere seg via adgangskontrollen hvis de skal inn på hospitalet. De aktuelle lederne er ansvarlige for at dette blir ivaretatt og at det blir gitt beskjed om dette i forkant av besøk eller leveranser.
Adgangskontrollen er iverksatt for å hindre smittespredning på sykehuset og ivareta eventuell smittesporing.
Leverandører, servicepersonell og andre eksterne besøkende som siste 10 dager har vært på reise til eller oppholdt seg i regioner og land utenfor Norge som ikke er omfattet av karanteneplikt ("gule områder"), skal ikke komme på besøk før 10 dager etter hjemkomst. Hvis de testes for sars-CoV-2, skal de ikke komme på besøk før negativt prøvesvar foreligger.
Leverandører og servicepersonell skal bruke munnbind når de er inne på hospitalet.
Informasjon til Media
Oppdaterte tall om smitte og karantene ved MHH
Tall oppdatert 19.01.2021
- Antall innlagte pasienter med Covid-19-smitte hittil: 0
- Antall polikliniske pasienter med Covid-19-smitte hittil: 2
- Antall ansatte smittet: 0
- Antall smittede ansatte hittil: 2
- Antall ansatte i karantene: 2
Beredskapsnivåer ved MHH
I tillegg til normal drift benytter hospitalet tre beredskapsnivåer: grønn, gul og rød. Beredskapsnivåene er i tråd med nasjonale og regionale helseberedskapsplaner.
Grønn beredskap
Hospitalet går i grønn beredskap i spesielle situasjoner der det i begrenset grad er behov for ekstra ressurser. Ved grønn beredskap etablerer hospitalet en beredskapsledelse og enkelt funksjoner kan forsterkes.
Gul beredskap
Hospitalet går i gul beredskap dersom det foreligger en fare for at en uønsket, alvorlig hendelse kan inntreffe og det er usikker om normale ressurser strekker til eller må benyttes til andre formål. I gul beredskap vurderer beredskapsledelsen om det skal mobiliseres i begrenset omfang ekstra ressurser.
Rød beredskap
Hospitalet går i rød beredskap når en alvorlig uønsket hendelse, krise eller katastrofe inntreffer og ressursene ikke strekker til eller må benyttes til andre formål. Beredskapsledelse etableres, mobilisering av betydelige ressurser og omlegging av drift.