Historien til Martina
Martina Hansens Hospital har en helt spesiell historie bak seg, det er en historie om medmenneskelighet og tilfeldigheter. I 2016 feiret sykehuset 80-års jubileum. Sykehuset tok imot sin første pasient 15. april 1936, syv år etter at tomten i Bærum ble kjøpt av stiftelsen. Finansieringen av sykehuset kom fra formuen til syersken Martina Hansen - som hadde arvet den av sin bror, Herman Hansen.
Appelsin-Herman
En hver beretning om Martina Hansens Hospital starter med eventyret om "Appelsin-Herman". Søskenparet kom fra en oppvekst i trange kår i Christiania og Herman ble i ung alder familiens forsørger. Herman viste seg å være en ressurssterk ung gutt, i tillegg til å være visergutt kjøpte han frukt direkte fra skipene i havna, som han med suksess solgte videre på dørene i utvalgte strøk - derav kallenavnet "Appelsin-Herman". Herman utviklet seg videre til å bli profesjonell hurtigløper, skuespiller og akrobat. Som omreisende sirkusartist tok ferden han til Russland, hvor han - i følge noen historier - fant rådiamanter i bakken i Ural.
Arven etter Martina
I 1885 opprettet Herman et testamente som sa at Martina skulle få rentene av hans formue så lenge hun levde. Etter Herman døde i 1892 opprettet Martina seks legater, etter råd fra sin lege Dr. Alexander Malthe, mens resten av formuen skulle benyttes til en anstalt for fattige barn rammet av skrofulose, en form av tuberkulose. Martina døde i 1893, få måneder etter sin bror, men styret for Martina Hansens Hospital har forvaltet arven hennes videre.
Det var ikke tilfeldig at det var tuberkulosepasienter, spesielt barn fra fattigslige kår som Martina ønsket å hjelpe. Frem til andre verdenskrig var dette sykdommen som tok flest liv i Norge - på slutten av 1800-tallet var tuberkulose årsaken til hvert sjette dødsfall. Da sykehuset begynte å nærme seg en realitet, var skrofulos tuberkulose nesten utryddet, og sykehuset ble bygd for å behandle kirurgisk tuberkulose.
Tuberkulosesykehus
At sykehuset ble plassert i Bærum, var ganske tilfeldig, men det som var sett på som viktig for behandlingen av tuberkulose var forholdene - sol og frisk luft, og på tomten til Martina Hansens Hospital skinner solen fra morgen til kveld. Pasientene ble ofte trillet ut på balkongene for å få sol og frisk luft - og en fantastisk utsikt utover Oslofjorden. Ettersom tuberkulosen gikk kraftig nedover ble det vedtatt en ny retning for sykehuset - om å bli et moderne ortopedisk kirurgisk hospital. Satsningen på ortopedisk kirugri og revmatologiske sykdommer førte til at sykehuset ansatte den første revmatologen i Viken (tidligere Akershus fylkeskommune) i 1984.
Spesialistsykehus innen ortopedi og revmatologi
Martina Hansens Hospital har vokst fra å være et tuberkulosesykehus til det et av landets ledende sykehus for pasienter med muskel- og skjelettplager og revmatologiske sykdommer. Hospitalet fører Martinas medmenneskelighet videre ved å jobbe hver dag for at du som pasient skal få et opphold der du blir møtt med respekt og omsorg.
Publikasjoner og bøker
- "Eventyret som ble virkelighet" av dr. med. Kristian Kristiansen. Ble skrevet til hospitalet sitt 50-års jubileum.
- "Appelsin Hermann - Gjøgleren som ble milionær" av Herman Berthelsen. Utgitt i 2005
- "Martinas arv - Martina Hansens Hospital 1936-2011" av Tone Vassbø. Utgitt i 2011.
Tidsskriftet - Fra Appelsin-Herman til Martina Hansens Hospital