Dine forberedelser hjemme før operasjon
Er du frisk?
Før en operasjon skal du være frisk for å sørge for at sannsynligheten for komplikasjoner er så liten som mulig.
- Du kan ikke ha sår, kviser eller hudavskrapninger i operasjonsområdet på operasjonstidspunktet på grunn av økt risiko for infeksjon.
- Operasjoner blir utsatt dersom du har en infeksjon.
- En forkjølelse vil bety at operasjonen normalt bør utsettes. Spesielt gjelder dette dersom du har feber eller hoste.
Ta kontakt med
oss
dersom:
du har feber, forkjølelse, influensa eller omgangssyke
du har urinveisinfeksjon, eller mistenker infeksjon
du bruker antibiotika
du har tannverk eller pågående tannbehandling
du har sår, betennelse/infeksjon på kroppen, som f.eks. nedgrodd negl eller lignende
du bruker blodfortynnende medisin
Dette er informasjon vi trenger å vite før en operasjon.
Er plagene dine blitt bedre?
Dersom du blir bedre i tiden du venter på operasjonen, bør du også ta kontakt. Hos enkelte pasienter forsvinner smertene ved «at kroppen leger seg selv» og da er det sjelden behov for kirurgi. Diskuter med fastlegen din om du fremdeles ønsker operasjon. Dersom du ikke føler du trenger operasjon kan du
avbestille timen hos oss.
Aktivitet og hvile
I tiden før operasjonen anbefaler vi de aller fleste pasienter å være i bevegelse selv om de har smerter. Utfør dagliglivets aktiviteter og jobbe om det er mulig. Snakk med arbeidsgiveren din om du eventuelt kan utføre alternative arbeidsoppgaver. Sykemelding kan være et alternativ, men dette må du diskutere med fastlegen din.
Kosthold, tran/Omega-3 og helsekostpreparater
Før operasjonen og i tiden etterpå er det viktig at du har et sunt og næringsrikt kosthold. Det er spesielt viktig at du får i deg rikelig med proteiner i ukene før operasjonen. Gode proteinkilder er kjøtt, fisk, melkeprodukter og egg. Du bør også få i deg grønnsaker som inneholder rikelig med fiber og nødvendige vitaminer/mineraler.
Du bør unngå å ta Omega-3, tran og andre helsekostpreparater i ca. 2 uker før operasjonen.
Medisiner
Bruker du medisiner som blodfortynnende- eller antirevmatiske medisiner må det tas spesielle hensyn før operasjonen. Dette gjelder også for noen smertestillende. Bruk av medisiner som gjelder for deg står forklart i innkallingsbrevet ditt.
Alkohol
Alkohol tynner ut blodet og gjør vevet mer lettblødende. Du skal ikke innta alkohol i større mengder den siste uken før operasjonen. De siste 24 timene før operasjonen skal du være avholdende.
Røyking
Røyking anbefales ikke før og etter operasjon. Røykestopp vil redusere faren for komplikasjoner betraktelig. Røyking fører til forsinket sårtilheling og kan føre til økt arrdannelse. Røyking hemmer også blodsirkulasjonen som øker risikoen for blodpropp. Dersom du får narkose så kan røyking også føre til luftveiskomplikasjoner i forbindelse med narkosen.
Nikotinplaster, tyggegummi eller e-sigaretter kan være alternativer dersom du ikke klarer å slutte.
Antibiotikaresistente bakterier
Du må kontakte fastlegen din for prøvetaking før du kontakter sykehuset dersom du:
har jobbet ved eller vært behandlet på sykehus, legekontor eller hos tannlege utenfor Norge i løpet av de siste 12 måneder
har vært innlagt på sykehus der det pågikk utbrudd med ESBL, VRE eller MRSA
bor sammen med/overnattet hos noen som er eller har vært smittet av ESBL, VRE eller MRSA
Dersom prøven er positiv må du ta kontakt med sykehuset slik at vi kan planlegge smitteforebyggende tiltak. Dette gjelder ikke dersom du allerede har tatt en prøve som var negativ. Ta uansett med prøvesvaret når du kommer til oss.
Hjelpemidler
Behovet for hjelpemidler vurderes individuelt. Vi anbefaler at du ordner med hjelpemidlene du trenger før operasjonen så det står klart til du kommer hjem etter operasjonen.
Skal du opereres i hofte, kne eller fot/ankel vil du normalt trenge krykker etter operasjonen. Skal du opereres i skulderen er det normalt å bruke fatle i en periode etter operasjonen.
Krykker, ispigger, skohorn, strømpe-påtrekker, spesialsko til fotoperasjoner og gripetang får du kjøpt på sykehuset.
Andre aktuelle hjelpemidler som du kan låne fra hjelpemiddelsentralen i hjemkommunen din er toalettforhøyer, klosser for oppbygging av seng og høy stol (eller pute).
Dagen før operasjon
Preoperativ poliklinikk (POPP)
De aller fleste pasienter blir kalt inn til preoperativ poliklinikk dagen før operasjonen hvor de får en samtale/undersøkelse med kirurg og anestesilege. Kirurgen vil undersøker deg og forklarer deg hva som skal gjøres og hva du kan forvente som resultat. Etter undersøkelsen reiser du hjem og møter opp til operasjon dagen etter.
Faste dagen før operasjon
Kvelden før operasjonen skal du faste fra midnatt for å unngå problemer i forbindelse med anestesi. Det betyr at du ikke skal spise, drikke, røyke, snuse, spise drops, tyggis eller lignende fra kl. 24.00, og frem til operasjonen.
Fra midnatt kl. 24.00 til 06.00 kan du drikke ca. 2 glass vann eller klar saft. Røykeplaster kan brukes. Tannpuss utføres som vanlig.
Hygiene og påkledning
For å redusere faren for infeksjon anbefaler vi at du vasker deg i dusjen med Hibiscrub kvelden og morgenen før operasjonen. Hibiscrub kan kjøpes på apotek. Du skal spesielt vaske godt området hvor det skal opereres.
Etter at du har dusjet skal du ta på deg rene og komfortable
klær og legge deg i rent sengetøy. Du skal ikke bruke krem eller sminke etter dusjing og frem til operasjonen.
Du skal også ha kortklipte negler uten neglelakk. Akrylnegler og shellakk må også fjernes på grunn av hygiene og observasjoner under operasjonen.
Du må fjerne alt av smykker, armbånd, ringer og piercing før operasjonen for å redusere infeksjonsfaren.
Dersom du har skjegg og/eller bart må du ta med barbersaker på sykehuset. Av hensyn til type bedøvelse kan det være aktuelt å fjerne eller trimme skjegget/barten før operasjonen.
Verdisaker
Verdisaker medbringes på eget ansvar. Vi anbefaler at du tar med minst mulig verdisaker og lar dyre klokker, ringer og lignende ligge igjen hjemme.
Mobiltelefon, lommebok og nøkler kan vi låse inn når du er til operasjon.
Før du reiser hjemmefra - huskeliste
Husk å pakke med deg medisinene dine i orginalpakkning og en oppdatert medisinliste fra fastlegen din. Du skal også ta med deg inhalasjonsmedisiner, øyedråper, diabetesmedisiner med tilhørende utstyr som du bruker daglig.
Dersom det er tatt Røntgen/MR/CT-bilder, av området som skal opereres er det viktig at du innhenter bilder med beskrivelse og medbringer de på operasjonsdagen.
Siden du skal legges inn på sykehuset bør du også ta med deg toalettsaker, behagelige/romslige klær og gode innesko.
Ta på deg rent og romslig tøy med hensyn til bandasje og gips.
Operasjonsdagen
Oppmøte
Du skal møte opp fastende til operasjon og melde deg i resepsjonen. Resepsjonen forklarer hvor du skal gå for å komme deg til
ortopedisk mottak.
Du bør forvente at det kan bli noe ventetid før og etter operasjonen. Derfor kan det være lurt å ta med lesestoff, musikk eller annet.
Etter operasjonen
Hjemreise etter operasjon
Du kan ikke kjøre bil selv, du må derfor avtale henting på forhånd. Tidspunkt for henting er best å avtale etter operasjonen, du kan selv ringe fra sykehuset når hjemreise er avklart. Dersom du ikke har noen som kan hente deg kan sykehuset bestille transport (taxi eller Helseekspress) via Pasientreiser, du betaler da en egenandel.