Operasjon

Viktig informasjon til deg som skal opereres og legges inn

Du må lese igjennom alle papirer og brosjyrer du har fått fra sykehuset. Se innkallingsbrevet ditt for informasjon om oppmøtedato, tid og sted. Der vil det også stå om du skal opereres dagkirurgisk eller innlegges på sykehuset. På denne siden finner du informasjon til deg som skal opereres og legges inn på sykehuset. De aller fleste pasienter kalles inn til samtale med kirurg og anestesilege dagen før operasjonen og møter opp på sykehuset til operasjon dagen etter.

​​​​Dine forberedelser hjemme før operasjon   

Før en operasjon skal du være frisk for å sørge for at sannsynligheten for komplikasjoner er så liten som mulig. 

 • Du kan ikke ha sår, kviser eller hudavskrapninger i operasjonsområdet på operasjonstidspunktet på grunn av økt risiko for infeksjon. 
 • Operasjoner blir utsatt dersom du har en infeksjon.
 • En forkjølelse vil bety at operasjonen normalt bør utsettes. Spesielt gjelder dette dersom du har feber eller hoste. 

Ta kontakt med oss dersom:

 • du har feber, forkjølelse, influensa eller omgangssyke
 • du har urinveisinfeksjon, eller mistenker infeksjon
 • du bruker antibiotika
 • du har tannverk eller pågående tannbehandling
 • du har sår, betennelse/infeksjon på kroppen, som f.eks. nedgrodd negl eller lignende
 • du bruker blodfortynnende medisin

Dette er informasjon vi trenger å vite før en operasjon.

Dersom du blir bedre i tiden du venter på operasjonen, bør du også ta kontakt. Hos enkelte pasienter forsvinner smertene ved «at kroppen leger seg selv» og da er det sjelden behov for kirurgi. Diskuter med fastlegen din om du fremdeles ønsker operasjon. Dersom du ikke føler du trenger operasjon kan du avbestille timen hos oss.

I tiden før operasjonen anbefaler vi de aller fleste pasienter å være i bevegelse selv om de har smerter. Utfør dagliglivets aktiviteter og jobbe om det er mulig. Snakk med arbeidsgiveren din om du eventuelt kan utføre alternative arbeidsoppgaver. Sykemelding kan være et alternativ, men dette må du diskutere med fastlegen din.

Før operasjonen og i tiden etterpå er det viktig at du har et sunt og næringsrikt kosthold. Det er spesielt viktig at du får i deg rikelig med proteiner i ukene før operasjonen. Gode proteinkilder er kjøtt, fisk, melkeprodukter og egg. Du bør også få i deg grønnsaker som inneholder rikelig med fiber og nødvendige vitaminer/mineraler.

Bruker du medisiner som blodfortynnende- eller antirevmatiske medisiner må det tas spesielle hensyn før operasjonen. Dette gjelder også for noen smertestillende. Bruk av medisiner som gjelder for deg står forklart i innkallingsbrevet ditt.

Alkohol tynner ut blodet og gjør vevet mer lettblødende. Du skal ikke innta alkohol i større mengder den siste uken før operasjonen. De siste 24 timene før operasjonen skal du være avholdende.

Røyking anbefales ikke før og etter operasjon. Røykestopp vil redusere faren for komplikasjoner betraktelig. Røyking fører til forsinket sårtilheling og kan føre til økt arrdannelse. Røyking hemmer også blodsirkulasjonen som øker risikoen for blodpropp. Dersom du får narkose så kan røyking også føre til luftveiskomplikasjoner i forbindelse med narkosen.

 • Du skal faste før operasjonen, som betyr at du ikke skal røyke fra kl. 24.00 dagen før operasjonen og frem til operasjonen. Du kan bruke røykeplaster.
 • Ved fleste inngrep anbefales det at pasienten slutter å røyke i 8 uker før operasjonen. For å gi kroppen de beste forutsetningene for å komme seg etter en operasjon bør pasienten heller ikke røyke de 12 første ukene etter operasjon.
 • Ved enkelte inngrep skal pasienten slutte å røyke i et angitt antall uker før operasjon. Dersom dette gjelder for deg vil du få beskjed om dette og hvor lenge du skal gå uten å røyke av legen din på poliklinikken.

Nikotinplaster, tyggegummi eller e-sigaretter kan være alternativer dersom du ikke klarer å slutte.

Du må kontakte fastlegen din for prøvetaking før du kontakter sykehuset dersom du:

 • har jobbet ved eller vært behandlet på sykehus, legekontor eller hos tannlege utenfor Norge i løpet av de siste 12 måneder
 • har vært innlagt på sykehus der det pågikk utbrudd med ESBL, VRE eller MRSA
  bor sammen med/overnattet hos noen som er eller har vært smittet av ESBL, VRE eller MRSA

Dersom prøven er positiv må du ta kontakt med sykehuset slik at vi kan planlegge smitteforebyggende tiltak. Dette gjelder ikke dersom du allerede har tatt en prøve som var negativ. Ta uansett med prøvesvaret når du kommer til oss.

Behovet for hjelpemidler vurderes individuelt. Vi anbefaler at du ordner med hjelpemidlene du trenger før operasjonen så det står klart til du kommer hjem etter operasjonen.

Skal du opereres i hofte, kne eller fot/ankel vil du normalt trenge krykker etter operasjonen. Skal du opereres i skulderen er det normalt å bruke fatle i en periode etter operasjonen.

Krykker, ispigger, skohorn, strømpe-påtrekker, spesialsko til fotoperasjoner og gripetang får du kjøpt på sykehuset.

Andre aktuelle hjelpemidler som du kan låne fra hjelpemiddelsentralen i hjemkommunen din er toalettforhøyer, klosser for oppbygging av seng og høy stol (eller pute). 

Dagen før operasjon

De aller fleste pasienter blir kalt inn til forberedende undersøkelse dagen før operasjonen hvor de får en samtale/undersøkelse med kirurg og anestesilege.

Kirurgen vil undersøke deg og forklare hva som skal gjøres og hva du kan forvente som resultat.

Etter undersøkelsen reiser du hjem og møter opp til operasjon dagen etter.

Kvelden før operasjonen skal du faste fra midnatt for å unngå problemer i forbindelse med anestesi. Det betyr at du ikke skal spise, drikke, røyke, snuse, spise drops, tyggis eller lignende fra kl. 24.00, og frem til operasjonen.

Fra midnatt kl. 24.00 til 06.00 kan du drikke ca. 2 glass vann eller klar saft. Røykeplaster kan brukes. Tannpuss utføres som vanlig.

For å redusere faren for infeksjon, anbefaler vi at du benytter kluter med klorhexidin til vask av hele kroppen før operasjonen. Du bør vaske deg med klutene både kvelden og morgenen før operasjonen. Klutene kan du kjøpe på hos oss på forundersøkelsdagen. 

Etter at du har vasket deg på kvelden skal du ta på deg rene og komfortable klær og legge deg i rent sengetøy. Du skal ikke bruke krem eller sminke etter kroppsvask og frem til operasjonen. 

Du skal også ha kortklipte negler uten neglelakk. Akrylnegler og shellakk må også fjernes på grunn av hygiene og observasjoner under operasjonen.

Du må fjerne alt av smykker, armbånd, ringer og piercing før operasjonen for å redusere infeksjonsfaren. 

Dersom du har skjegg og/eller bart må du ta med barbersaker på sykehuset. Av hensyn til type bedøvelse kan det være aktuelt å fjerne eller trimme skjegget/barten før operasjonen.​

Verdisaker medbringes på eget ansvar. Vi anbefaler at du tar med minst mulig verdisaker og lar dyre klokker, ringer og lignende ligge igjen hjemme.

Mobiltelefon, lommebok og nøkler kan vi låse inn når du er til operasjon.

Husk å pakke med deg medisinene dine i orginalpakkning og en oppdatert medisinliste fra fastlegen din. Du skal også ta med deg inhalasjonsmedisiner, øyedråper, diabetesmedisiner med tilhørende utstyr som du bruker daglig.

Dersom det er tatt Røntgen/MR/CT-bilder, av området som skal opereres er det viktig at du innhenter bilder med beskrivelse og medbringer de på operasjonsdagen.

Siden du skal legges inn på sykehuset bør du også ta med deg toalettsaker, behagelige/romslige klær og gode innesko.

Ta på deg rent og romslig tøy med hensyn til bandasje/gips.

Operasjonsdagen

Du skal møte opp fastende til operasjon og melde deg i resepsjonen. Resepsjonen forklarer hvor du skal gå for å komme deg til ortopedisk mottak.

Du bør forvente at det kan bli noe ventetid før og etter operasjonen. Derfor kan det være lurt å ta med lesestoff, musikk eller annet. 

Etter operasjonen

Du kan ikke kjøre bil selv, du må derfor avtale henting på forhånd. Tidspunkt for henting er best å avtale etter operasjonen, du kan selv ringe fra sykehuset når hjemreise er avklart. Dersom du ikke har noen som kan hente deg kan sykehuset bestille transport (taxi eller Helseekspress) via Pasientreiser, du betaler da en egenandel.

 

Sjekkliste før innleggelse

Før oppmøte er det viktig at du har lest alle papirer og brosjyrer du har mottatt:

 • Innkallingsbrev (timebrev)
 • Viktig informasjon til deg som skal opereres (denne artikkelen)
 • Eventuell informasjonsbrosjyre om operasjonen din

Du skal ta med deg følgende på sykehuset:

 • Faste medisiner i orginalpakkning. Det gjelder også det også inhalasjonsmedisiner, øyedråper, diabetesutstyr, CPAP/BIPAP og annet medisinsk utstyr som du bruker daglig.
 • Oppdatert medisinliste fra fastlegen din
 • Røntgen/MR/CT-bilder (med beskrivelse) av området som skal opereres (dersom det er tatt)
 • Eventuelle hjelpemidler og utsyr
 • Eventuelle skjemaer som som skal fylles ut
 • Bankkort for betaling av egenandel og hjelpemidler

Oppmøte på sykehuset:

 • Du skal møte fastende ​
 • Meld deg i resepsjonen ved oppmøte

Hjemreise etter operasjon:

Du kan ikke kjøre bil selv etter operasjonen. Du bør derfor avtale henting på forhånd.

Informasjonsbrosjyrer:

Har du fått utlevert informasjonsbrosjyre om behandlingen du skal gjennom ber vi deg lese denne før operasjonen.

​​​​

Sist oppdatert 15.09.2023