Dagkirurgi

Viktig informasjon til deg som skal opereres

Du må lese igjennom alle papirer og brosjyrer du har fått fra sykehuset. Se eget innkallingsbrev for oppmøtedato, tid og sted. Der vil det også stå om du skal opereres dagkirurgisk eller innlegges på sykehuset. På denne siden finner du informasjon til deg som skal opereres dagkirurgisk og reiser hjem samme dag.

​​​​​​​Dine forberedelser før operasjon 

Før en operasjon skal du være frisk for å sørge for at sannsynligheten for komplikasjoner er så liten som mulig. 

  • Du kan ikke ha sår, kviser eller hudavskrapning i operasjonsområdet på operasjonstidspunktet på grunn av økt risiko for infeksjon. 
  • Operasjoner blir utsatt dersom du har en infeksjon.
  • Forkjølelse gjør at operasjonen normalt bør utsettes. Spesielt gjelder dette dersom du har feber eller hoste. 

Ta kontakt med oss dersom:

  • du har feber, forkjølelse, influensa eller omgangssyke
  • du har urinveisinfeksjon, eller mistenker infeksjon
  • du bruker antibiotika
  • du har tannverk eller pågående tannbehandling
  • du har sår, betennelse/infeksjon på kroppen, som f.eks. nedgrodd negl eller lignende
  • du bruker blodfortynnende medisin

Dette er informasjon vi trenger å vite før en operasjon.

Dersom du blir bedre i ventetiden før operasjonen, bør du også ta kontakt med oss. Hos noen forsvinner smertene ved «at kroppen leger seg selv» og da er det sjelden behov for kirurgi. Diskuter med fastlegen din om du fremdeles ønsker operasjon. Dersom du ikke føler du trenger operasjon kan du avbestille timen hos oss.

I tiden før operasjonen anbefaler vi de aller fleste pasienter å være i bevegelse selv om de har smerter. Utfør dagliglivets aktiviteter og arbeid om det er mulig. Snakk med arbeidsgiveren din om du eventuelt kan utføre alternative arbeidsoppgaver. Sykemelding kan være et alternativ, men dette må du diskutere med din fastlege.

Før operasjonen og i tiden etterpå er det viktig at du har et sunt og næringsrikt kosthold. Det er spesielt viktig at du får i deg rikelig med proteiner i ukene før operasjonen. Gode proteinkilder er kjøtt, fisk, melkeprodukter og egg. Få også i deg grønnsaker som inneholder rikelig med fiber og nødvendige vitaminer/mineraler.

Bruker du medisiner som blodfortynnende- eller antirevmatiske medisiner må det tas spesielle hensyn før operasjonen. Dette gjelder også for noen smertestillende. Bruk av medisiner som gjelder for deg står i innkallingsbrevet ditt.

Alkohol tynner ut blodet og gjør vevet mer lettblødende. Alkohol skal ikke inntas i større mengder den siste uken. De siste 24 timene før operasjonen skal du være avholdende.

Røyking anbefales ikke før og etter operasjon. Røykestopp vil redusere faren for komplikasjoner betraktelig. Røyking fører til forsinket sårtilheling og kan føre til økt arrdannelse. Røyking hemmer også blodsirkulasjonen som øker risikoen for blodpropp. Dersom du får narkose så kan røyking også føre til luftveiskomplikasjoner i forbindelse med narkosen.

  • Du skal faste før operasjonen, som betyr at du ikke skal røyke fra kl. 24.00 dagen før operasjonen og frem til operasjonen. Du kan bruke røykeplaster.
  • Ved de fleste inngrep anbefales det at pasienten slutter å røyke i 8 uker før operasjonen. For å gi kroppen de beste forutsetningene for å komme seg etter en operasjon bør pasienten heller ikke røyke de 12 første ukene etter operasjon.
  • Ved enkelte inngrep skal pasienten slutte å røyke i et angitt antall uker før operasjon. Dersom dette gjelder for deg vil du få beskjed om dette og hvor lenge du skal gå uten å røyke av legen din på poliklinikken.

Nikotinplaster, tyggegummi eller e-sigaretter kan være alternativer dersom du ikke klarer å slutte.

Ta kontakt med din fastlege for prøvetaking før din kontakt med sykehuset dersom du:

  • har jobbet ved eller vært behandlet på sykehus, legekontor eller hos tannlege utenfor Norge i løpet av de siste 12 måneder
  • har vært innlagt på sykehus der det pågikk utbrudd med ESBL, VRE eller MRSA
    bor sammen med/overnattet hos noen som er eller har vært smittet av ESBL, VRE eller MRSA

Dersom prøven er positiv, ta kontakt med sykehuset slik at vi kan planlegge smitteforebyggende tiltak. Dette gjelder ikke dersom du allerede har tatt en prøve som var negativ. Ta uansett med prøvesvaret når du kommer til oss.

Skal du opereres i hofte, kne eller fot/ankel vil du normalt trenge krykker etter operasjonen. Skal du opereres i skulderen er det normalt å bruke fatle i en periode etter operasjonen.

Krykker, ispigger, skohorn, strømpe-påtrekker, spesialsko til fotoperasjoner og gripetang får du kjøpt på sykehuset.

Andre aktuelle hjelpemidler som du kan låne fra hjelpemiddelsentralen i hjemkommunen din er toalettforhøyer, klosser for oppbygging av seng og høy stol (eller pute). 

Forundersøkelse

Enkelte pasienter har tilleggssykdommer som kan ha betydning for hvilken bedøvelse som kan brukes, hvilken type operasjon vi skal utføre eller som gir økt risiko ved operasjon. Disse pasientene kaller vi helst inn til en preoperativ undersøkelse med anestesilege for en ekstra utredning/kontroll før operasjonsdagen.

Dagen før operasjon

Alle pasienter skal dusje og vaske håret kvelden før operasjonen. Du skal spesielt vaske godt området hvor det skal opereres. 

Ta på deg rene og komfortable klær etter du har dusjet og legge deg i rent sengetøy. Du skal ikke bruke krem eller sminke etter dusjing og frem til operasjonen. 

Du skal ha kortklipte negler uten neglelakk. Akrylnegler og shellakk må også fjernes på grunn av hygiene og observasjoner under operasjonen.

Du må fjerne alt av smykker, armbånd, ringer og piercing før operasjonen for å redusere infeksjonsfaren.

Dersom du har skjegg og/eller bart må du ta med barbersaker på sykehuset. Av hensyn til type bedøvelse kan det være aktuelt å fjerne eller trimme skjegget/barten før operasjonen.​

Verdisaker medbringes på eget ansvar. Vi anbefaler at du tar med minst mulig verdisaker og lar dyre klokker, ringer og lignende ligge igjen hjemme.

Mobiltelefon, lommebok og nøkler kan vi låse inn når du er til operasjon.

Husk å pakke med deg medisinene dine i orginalpakkning og en oppdatert medisinliste fra fastlegen din. Du skal også ta med deg inhalasjonsmedisiner, øyedråper, diabetesmedisiner med tilhørende utstyr som du bruker daglig.

Dersom det er tatt Røntgen/MR/CT-bilder, av området som skal opereres er det viktig at du innhenter bilder med beskrivelse og medbringer de på operasjonsdagen.

Ta på deg rent og romslig tøy med hensyn til bandasje eller gips.

Operasjonsdagen

Etter operasjonen

Vi anbefaler at du har noen hjemme hos deg det første døgnet etter operasjonen. De fleste kan ikke kjøre bil hjem fra sykehuset. Det er en fordel å avtale at noen kan hente deg etter operasjonen på forhånd. Tidspunkt for henting er lettest å avtale etter operasjonen. Du kan selv ringe fra sykehuset når hjemreisetidspunktet er avklart. Har du lang reisevei kan vi kontaktes for å beregne ett omtrentlig tidspunkt. 

Dersom du ikke har noen som kan hente deg kan sykehuset bestille transport (Taxi eller helseekspress) via Pasientreiser. Du betaler da en egenandel.




Avlys møter og avtaler de første dagene etter operasjonen. De aller fleste har behov for ta det med ro de første 1-3 dagene etter operasjonen.

 

Sjekkliste før dagkirurgi

Før oppmøte er det viktig at du har lest alle papirer og brosjyrer du har fått av sykehuset:

  • Innkallingsbrev (timebrev).
  • Viktig informasjon til deg som skal opereres (denne artikkelen).
  • Eventuelt informasjonsskriv om operasjonen din.

Du skal ta med deg følgende på sykehuset:

  • Faste medisiner i orginalpakkning. Det gjelder inhalasjonsmedisiner, øyedråper, diabetesutstyr og lignende som du bruker daglig.
  • Oppdatert medisinliste fra fastlegen din.
  • Røntgen/MR/CT-bilder (med beskrivelse) av området som skal opereres, dersom det er tatt.
  • Eventuelle hjelpemidler og utsyr.
  • Eventuelle skjemaer som skal fylles ut.
  • Bankkort for betaling av egenandel og hjelpemidler.

Oppmøte på sykehuset:

  • Du skal møte fastende og ha dusjet kvelden før.
  • Meld deg i resepsjonen ved oppmøte.

Hjemreise etter operasjon:

  • Etter operasjonen kan du ikke kjøre bil selv. Du bør derfor avtale henting på forhånd.
  • Du bør ha noen hjemme hos deg første døgnet etter operasjonen.​ ​

 

Sist oppdatert 15.09.2023