Diagnose
Hånd, Artrose i håndledd
Artrose i et håndledd kan oppstå som følge av sykdom, skade eller langvarig belastning. Artroseplager behandles vanligvis med avlastning, øvelser, medikamenter og støtteskinne.
Årsak
Årsaken til artrose er ukjent, men alder spiller en vesentlig rolle i utviklingen av denne tilstanden. Håndleddet består av bein som er dekket av brusk. Brusken er det første som blir slitt, og med tiden kan også brusken bli så nedslitt at bein gnisser mot bein.
Det kan også dannes forkalkninger (benpåleiringer) i leddet som gjør at leddene ikke glir godt og bevegelsene blir smertefulle. Enkelte kan også utvikle betennelse i leddene som følge av artrosen.
Artrose er den vanligste leddsykdommen hos voksne, og omtrent halvparten av befolkningen vil få artrose i løpet av livet. Sannsynligheten for å få artrose øker med alderen, og kvinner er mer utsatt. Faktorer som gener, feilstillinger og tidligere skader i leddet spiller også inn.
Symptomer
Symptomene utvikler seg ofte gradvis og kan variere mellom gode og dårlige perioder. De vanligste symptomene er stivhet og smerte i håndleddet. I starten kan smertene være der ved oppstart av fysisk aktivitet og blir bedre etter en stund i aktivitet når leddet har fått "varmet seg opp". Etter hvert kan sykdommen utvikle seg til at smertene forekommer ved all form for belastning og når du hviler. Du kan også merke at håndleddet er hovent og bevegeligheten/funksjonen blir nedsatt.
Henvisning og vurdering
Fastlegen din kan henvise deg til utredning hos ortoped. Dersom ortopeden som vurderer henvisningen finner at det er mistanke om artrose i håndleddet vil du få tilbud om time til utredning.
Utredning
Ved time til utredning hos oss vil du møte en ortoped som vil vurdere plagene dine og undersøke deg grundig.
Fastsetting av diagnose
Ortopeden vil vurdere allmennhelsen din, sykehistorie, symptomer, smerter og mobilitet i leddet.
Vi bruker røntgenundersøkelse til å bistå arbeidet med diagnostiseringen. Røntgenbilder kan vise om brusken er nedslitt og om det er forandringer i selve beinstrukturen.
Har du nylig tatt røntgenbilder vil ortopeden vurdere disse ved undersøkelsen. Er det lenge siden bildene ble tatt er det ofte behov for en nye røntgenbilder for å se om det har vært noen endringer.
Behandling
Det finnes foreløpig ingen spesifikk behandling som kan stanse sykdommen og normalisere leddbrusken, men flere tiltak kan bedre symptomene og følgene av sykdommen. Alle pasienter som får påvist artrose får i første omgang tilbud om informasjon, veiledet trening (styrketrening). Enkelte pasienter har behov for supplerende behandling i form av legemidler, ergoterapi og hjelpemidler, mens et fåtall vil utvikle en så alvorlig grad av artrose at det er aktuelt med kirurgi.
Konservativ behandling
Artroseskole - kurs i hvordan leve med artrose
Informasjon, veiledet trening (styrketrening) og støtteskinne utgjør hjørnesteinene i artrosebehandling. Å delta på artrosekurs eller tilsvarende kan gi bedre innsikt i sykdommen og hva man kan gjøre for å mestre hverdagen. Fastlegen din kan henvise deg til artroseskole.
Les mer om artroseskole
Trening, ergoterapi og hjelpemidler
Riktig trening kan redusere smerter og stivhet, samt bedre funksjonen. En ergoterapeut kan sette opp et individuelt tilpasset treningsprogram, og gi råd og veiledning om aktiviteter og belastning. En god ortose/skinne som støtter håndleddet kan være til god hjelp.
Les mer om håndøvelser ved håndartrose
Medikamentell behandling
Anbefalte legemidler inkluderer tradisjonelle smertestillende og betennelsesdempende legemidler, både i gel-form og som tabletter. Leddinjeksjoner med kortison kan forsøkes dersom det er påvist betennelse i det smertefulle leddet.
Operasjon
For noen få pasienter som har store plager hvor konservativ behandling ikke er tilfredsstillende kan proteseinnsettelse slik at en beholder bevegelighet i håndleddet være aktuelt. Det gjelder spesielt pasienter som har smerter også under hvile. Operasjonen vil kunne bedre smertene, men bevare mye av håndleddsfunksjonen
Les mer om proteseinnsettelse i håndledd
Det kan være aktuelt å gjøre en artroskopi (kikkhullsoperasjon) av håndleddet for å se omfanget av artrose og ved smerter, knepping og mekaniske symptomer terapeutisk «rydde i leddet».
Les mer om kikkhullskirurgi av hånd- og albue
For noen få pasienter som har store plager hvor konservativ behandling ikke er tilfredsstillende kan en avstivingsoperasjon være aktuelt. Det gjelder spesielt pasienter som har smerter også under hvile. Operasjonen vil kunne bedre smertene, men vil redusere funksjonen din betydelig.
Oppfølging
Artrose er en kronisk sykdom, og symptomene kan variere over tid. Ved konservativ behandling skjer oppfølging hos fastlege. Behov for ergoterapi vurderes i hvert enkelt tilfelle hos fastlegen.
Dersom du ikke merker en bedring eller plagene forverres over tid kan det være aktuelt med en ny utredning hos spesialist for å vurdere operasjon.
Pasienter som gjennomgår en operasjon kan se egne behandlingssider for kikkhullskirurgi av hånd- og albueledd eller avstivingsoperasjon.
Kontakt
Martina Hansens Hospital
Poliklinikk, ortopedisk
Oppmøtested
Ortopedisk poliklinikk finner du i 1. etasje. Ved oppmøte skal du gå inn hovedinngangen og meld deg i resepsjonen. Deretter kan du ta til venstre forbi resepsjonen. Omtrent 20 meter inn i korridoren finner du venterommet til ortopedisk poliklinikk på høyre side.Martina Hansens Hospital
Dønskiveien 8, 1346 Gjettum