Hånd, Karpaltunnelsyndrom
Karpaltunnelsyndrom gir nummenhet eller bortdovning (parestesier) i hånd og fingre, ofte sammen med smerter og redusert kraft. Det kommer av at medianusnerven, som går sammen med bøyesenene til fingrene i en felles tunnel, kommer i klem.
Klem og trange forhold for medianusnerven kan oppstå som følge av hevelse og betennelse i området eller som følge av for eksempel håndleddsbrudd eller gjentatte overbelastninger, ofte yrkesrelaterte. Noen ganger oppstår tilstanden under svangerskap. Plagene forsvinner da ofte ved endt svangerskap, men kan komme igjen siden. Diabetes og en rekke autoimmune sykdommer er forbundet med høyere risiko for karpaltunnelsyndrom.
Utredning hos fastlege
Diagnosen stilles på grunnlag av den typiske sykehistorien og funnene ved legeundersøkelsen av hånden og armen. Diagnosen kan bekreftes med såkalt nevrografi, det vil si måling av nerveledningshastighet. Dersom diagnosen er rimelig sikker ut fra symptomer og funn, er det ikke nødvendig å gjøre nevrografi.
Konservativ behandling
Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden. Ved mindre alvorlige tilfeller forsøkes konservative tiltak for å unngå operasjon. Da vil man først forsøke med avlastning med bruk av ortose (skinne), og det kan i noen tilfeller føre til at man unngår annen behandling.
Forskning vise at en enkelt kortisonsprøyte kan gi raskere og bedre effekt enn bruk av ortose, dersom det er behov for mer behandling enn bare ortose om natten. Dermed kan behovet for sykmelding være mindre i den akutte fasen.
Ved langvarige plager kan det vurderes dekompresjon av medianusnerven med operasjon.
Henvisning og vurdering
Fastlegen din kan henvise deg til utredning hos ortoped. Utredning på sykehuset består av en undersøkelse ved Ortopedisk poliklinikk.
Spesialisten vil undersøke håndens funksjon, styrke og smertepunkter og gå igjennom symptomer og den utredningen som allerede er gjort. Ved usikker diagnose kan en elektronevrografisk undersøkelse gjennomføres.
Etter undersøkelsen vil du få informasjon om den operasjonen som kan være aktuell for deg og hvilke komplikasjoner som kan oppstå etter operasjon. Sammen bestemmer dere om operasjon er aktuelt eller om fortsatt konservativ behandling er det beste.
Før
Forberedelser før operasjon
Under
Inngrepet gjøres dagkirurgisk og du kan reise hjem samme dag.
Operasjonen gjøres vanligvis med lokalbedøvelse og tar omkring 10-30 minutter.
Vi lager et buet snitt i håndflaten. Deretter spaltes karpalbåndet. Vi sjekker medianusnerven og fjerner eventuelle sammenvoksinger for å sikre at nerven løper fritt. Deretter lukkes huden og det legges på bandasjemateriale med lett kompresjon.
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierEtter
Armen skal holdes høyt det første døgnet og du oppfordres til å bevege på fingre.
Vær oppmerksom
Det er vanlig å oppleve ubehag ved bruk av hånden i en periode etter inngrepet. Det hyppigste er rød og overfølsom hud i håndflaten. Dette kan minne om sårinfeksjon, men er ikke det.
Redusert styrke i hånden og stive eller smertefulle ledd kan også forekomme. Dette avtar vanligvis over en periode på 3-6 måneder etter inngrepet. Dersom dette vedvarer bør du ta kontakt med lege.
Kontakt
Martina Hansens Hospital
Dagkirurgisk enhet
Ventetid: 3 - 13 uker
Ventetid: 3 - 13 uker
Kontakt Dagkirurgisk enhetOppmøtested
Mottaksområde for dagkirurgi ligger i 4. etasje. Ved oppmøte skal du gå inn hovedinngangen og melde deg i resepsjonen. Deretter kan du ta til venstre forbi resepsjonen. Omtrent 20 meter inn i korridoren tar du til venstre og tar heisen opp til 4. etasje. Inngangen til dagkirurgisk enhet finner du til venstre når du går ut av heisen.Martina Hansens Hospital
Dønskiveien 8, 1346 Gjettum