Etter operasjonen er avsluttet blir du flyttet tilbake til sengen din og kjørt til postoperativ avdeling. På postoperativ avdeling er du koblet til diverse overvåkningsutstyr og blir passet på av en intensivsykepleier. Her tilser vi at du er optimalt smertelindret.
Før hjemreise
Sårstell
Før hjemreise vil bandasjen tilsees og eventuelt skiftes. Såret bør beskyttes med bandasje inntil stingene fjernes. Dersom bandasjen blir våt, må den skiftes. Skiftingen gjøres på en ren måte ved at såret ikke berøres, vaskes eller smøres med noe. Du kan bestille time hos fastlegen for fjerning av sting 2-3 uker etter operasjonen.
Røntgenkontroll før hjemreise
Vi tar vanligvis et røntgenbilde av det opererte kneet ditt før du reiser hjem.
Sykemelding og resepter
Du får med deg sykemelding om du trenger det og resept på smertestillende.
Transport
Du kan ikke kjøre bil selv, du bør derfor så langt det er mulig avtale henting på forhånd. Tidspunkt for henting avtales etter operasjon.
Dagene etter operasjon
Vi har 2 hovedmål for de første ukene etter operasjonen:
- Redusere smertene til et - for deg - akseptabelt nivå.
- Rask mobilisering og postoperativ opptrening.
Smertebehandling
Når du blir utskrevet vil du få med deg resept på smertestillende tabletter og en anbefaling for når disse skal tas. Ta smertestillende regelmessig frem til smertene avtar, det tar ofte 1-2 uker. Om du trenger mer smertestillende får du dette ved å kontakte fastlegen din.
Rekonstruksjon av fremre korsbånd er en relativt stor operasjon og er ofte forbundet med sårsmerter, hevelse og misfarging den førstetiden. Dette kan øke på de første 2 døgnene.
- Bruk komprimerende bandasje de første dagene etter operasjon.
- Du kan også ise ned kneet med isposer og dermed lindre smerter.
- Ved smerter forsøk å ha kneet høyt og overkroppen (hjertet) lavt når du ligger i sengen.
- Ligg med så strakt kne som mulig.
Postoperativ opptrening/fysioterapi
Det er svært viktig å trene opp kneet etter korsbåndkirurgi. Vi ønsker derfor at alle pasienter skal ha etablert kontakt med en fysioterapeut på hjemstedet før operasjon. Fysioterapeutene kan hjelpe deg å trene slik at det nye korsbåndet blir adekvat belastet, samt motiverer deg i forhold til opptreningen med nye øvelser. Dette er spesielt viktig i de første 12 måneder etter operasjon. Fysioterapeutene kan også hjelpe deg å vurdere hva som er normalt og unormalt i de første ukene etter operasjon (hevelse, rødhet i huden, sårtilheling og bevegelighet av kneet).
Bandasje og dusj
Bandasjeskift og stell av sår gjøres etter behov. Du har i utgangspunktet fått en bandasje du kan dusje med og kan dusje når du føler deg klar for det. Det tømmer seg ofte litt sårvæske og/eller blod fra såret i bandasjen, av og til så mye at bandasjen må skiftes. Hvis ikke kan den ligge på til stingene skal tas etter 2-3 uker.
Kontroll
Du settes opp til kontroll hos en av våre fysioterapeuter på poliklinikken 6-8 uker etter operasjonen. I noen tilfeller vil operatør ha deg inn til kontroll. Du får automatisk innkalling til disse timene.
Prognose
Formålet med operasjonen er å øke stabiliteten i kneet og dermed bedre funksjonen. Resultatene varierer, og studier rapporterer at 50-80 % av pasientene oppnår akseptabel knefunksjon. Ditt endelige resultat avhenger imidlertid i stor grad av din innsats med opptrening både før og etter operasjonen.
Vi ønsker at pasientene skal tilbake til "normal" aktivitet. Men det er viktig å være klar over at vridningsidretter (håndball, fotball, basketball og lignende) øker risikoen for å ryke "graftet" igjen, og for å få korsbåndskade også i det andre kneet. Vårt råd er derfor at man ikke går tilbake til konkurransenivå i denne type idretter.
En korsbåndsoperasjon kan dessverre ikke forhindre risikoen for gradvis nedbrytning av leddflatene i kneet (artrose) over tid. Dette er en tilstand som oppstår hos 20-50 % av pasienter etter fremre korsbåndskade i kneet i løpet av 10-20 år etter skaden. Studier viser at like mange utvikler artrose enten man blir operert eller ikke.